675466 vizitatori - 22.01.2020
RECOMANDĂ PRINT HARTA SITE

Turism

Mănăstirea Colilia

Localizare: (click pe hartă pentru o mări sau click aici pentru a o descărca)
Localizare Mănăstirea Colilia

Mănăstirea Colilia este o mănăstire ortodoxă din localitatea Colelia, judeţul Constanta. Aflată în plin centrul Dobrogei, această mănăstire cu obşte de maici are o istorie ortodoxă relativ scurtă, ea fiind iniţial o biserică evanghelică, ridicată pentru germanii stabiliţi aici pentru un timp. Complet ruinată, această biserică a fost reconstruită, fiind transformată în mănăstire ortodoxă.

Mănăstirea ortodoxă se află astăzi în centrul podişului dobrogean, aproape de Cheile Dobrogei, între satele Grădina şi Râmnicu de Jos. Acest aşezământ monahal de maici are şi o activitate socială, respectiv adăpostirea şi întreţinerea bătrânilor lipsiţi de posibilităţi, fără pensii şi cu pensii foarte mici.

Începutul vieţii în Colilia este stabilit la începutul secolului al XX-lea, când în Dobrogea au venit şi s-au stabilit etnici germani care şi-au întemeiat sate şi gospodării individuale. Colilia este una dintre aceste aşezări de naţionalitate germană. În toate aşezările acestora au fost construite lăcaşuri de cult evanghelice.

În anul 1942 germanii din Dobrogea s-au retras în Germania, Istoria Coliliei, localitate situată în centrul Dobrogei, este asemănătoare tuturor celor de mai sus până în anul 1945, când aceasta a fost populată cu români care au fost împroprietăriţi cu terenuri şi casele deja existente iar lăcaşul de cult a revenit Biserici Ortodoxe Române.

În pofida tuturor eforturilor depuse pentru susţinerea acestei localităţi, din lipsa condiţiilor sociale (dispensar, şcoală, etc ) în anul 1963, populaţia a început să se retragă spre localităţi mai dezvoltate, satul rămânând fără locuitori.

Locuinţele din Colilia au fost distruse de intemperiile vremii, în prezent rămânând în picioare doar biserica, şi aceasta în stare avansată de degradare şi fără acoperiş.

În anul 2006, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, două maici au venit în acest pustiu cu misiunea de a întemeia o mănăstire ortodoxă pe ruinele părăsite.

Împreună cu alte două maici, care li s-au alăturat mai apoi, au înfruntat din plin greutăţile pustiului. Biserica cea mare a fost reparată şi zidită în mai puţin de trei ani, sfinţirea acesteia având loc în data de 21 noiembrie 2009, când mănăstirea şi-a serbat pentru prima dată hramul. Biserica cea mare a mănăstirii este închinată "Intrării în Biserica a Maicii Domnului", hram prăznuit în data de 21 noiembrie.

Foto

Mănăstirea ColiliaMănăstirea ColiliaMănăstirea Colilia

Comentarii adaugaţi un comentariu

Adaugaţi un comentariu

Regio - Initiativa locala. Dezvoltare regionala www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin
Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi: www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

© Unitatea Administrativ Teritorială Istria, judeţul Constanţa