667193 vizitatori - 14.12.2019
RECOMANDĂ PRINT HARTA SITE

Turism

Cheile Dobrogei

Tip rezervaţie:
Arie de Protecţie Specială Avifaunistică (SPA)
Suprafaţă:
10929 ha
Amplasare:
Rezervaţia se află pe versantul drept al văii Casimcea, în judeţul Constanţa, la aproximativ 45 km NV de Constanţa
Acces la rezervaţie:
Accesul se realizează numai auto pe ruta Hârşova sau Constanţa (depinde de direcţia de mers) - Kogălniceanu spre localitatea Târguşor (12Km). La jumătatea satului este indicator dreapta, spre Pantelimon. După 8 km pe câmp, apare indicatorul cu "Rezervaţia Cheile Dobrogei".

Rezervatia Cheile Dobrogei, aflată în custodia RNP Direcţia Silvică Constanţa, se întinde pe o suprafaţă de 285 de hectare, speciile de fosile care se găsesc în pereţii calcaroşi fiind unice în ţară şi perfect conservate. Formaţiunile muntoase din zonă sunt foste recifuri coraliere ale Mării Thetis. Începând cu localitatea Mihail Kogălniceanu, de-a lungul şoselei până în localitatea Ramnicu de Jos, se desfăşoară Cheile Dobrogei. Peisajele sunt de o frumuseţe rară - şanţuri naturale şi chei brăzdează malurile abrupte ale văii, peşteri săpate în calcar, precum "La Adam" şi "Peştera Liliecilor" cu specii de plante deosebite, dar şi descoperiri arheologice importante.

Rezervaţia este formată din calcare din perioada jurasicului, aici găsindu-se o faună şi o floră de interes deosebit. Calcarele cheilor reprezintă rămăşiţe de atoli, ceea ce justifică forma semirotundă a pereţilor. Pereţii sunt orientaţi est/vest şi nu au o înălţime mai mare de 40m. Platourile calcaroase cu forme ciudate, bătute de trecerea apei, care mărginesc de o parte şi de alta şoseaua. Alături de frumuseţile naturale, zona este presărată şi cu numeroase urme arheologice, în special cele găsite în peşterile presărate de-a lungul Cheilor Dobrogei - resturi de unelte, vânat şi chiar urme osteologice ale tipului de oameni care populau această zonă în epoca preistorică.

Zona este foarte cunoscută. Vizitatorii sunt turişti sau localnici. Turistii sunt îndrumaţi de unele materiale de descriere a Dobrogei, de recepţioneri sau de cunoştinţe. Astfel, majoritatea celor care vizitează zona sunt informaţi fie din surse apropiate, fie au nimerit din întâmplare.

Foto

Vegetaţie pe masivul geologic CheiaFormaţiuni de calcar la Cheile DobrogeiCheile Dobrogei - Masivul Geologic CheiaStânci de calcar la Cheile DobrogeiCheile Dobrogei - Masivul Geologic CheiaDrum de acces in Masivul Geologic CheiaCasimcea la Cheile DobrogeiPereţi de calcar la Cheile DobrogeiPârâul CasimceaFructele calcarului in masivul geologic CheiaPodisul Casimcei

Comentarii adaugaţi un comentariu

Adaugaţi un comentariu

Mai multe despre Cheile Dobrogei:

Regio - Initiativa locala. Dezvoltare regionala www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin
Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi: www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

© Unitatea Administrativ Teritorială Istria, judeţul Constanţa